ebbagranholmstrom.blogg.se - JULKALENDER 2017 - 21 December - Olika sätt att göra kola på

JULKALENDER 2017 - 21 December - Olika sätt att göra kola på

 
❅ 21 DECEMBER ❅
 
Kola är ju ett jättevanligt och väldigt enkelt julgodis. Det går ju att göra den mest traditionella kolan men det finns också massor av roliga sätt att "spetsa" till kolan lite på. Vi börjar med grundreceptet och därefter tipsar jag om lite olika smaker. Receptet kommer i grund och botten från Arla men smakerna är tipsade från mig, annars talar jag om vilka jag inspirerats av. 
 

  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin
  • 2 dl vispgrädde, sojagrädde, havregrädde eller annan vegitabilisk grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

 
Läste att t.ex. kokosgrädde tar längre tid att koka upp, bara så ni är medvetna ifall ni tänker testa just kokosgrädden. 
 
På länken ovan till arla.se så står även information hur du gör kolan. Anledningen till att jag länkade ett recept är för att jag brukar köra på det receptet ungefär hemma och det brukar bli riktigt bra och gott. Så så enkelt var det.
 
APELSINKOLA - tips ifrån dansukker.se
Riv ner skalet från två apelsiner i kolasmeten, då får du en frisk smak av apelsin på din kola. 
 
POLKAGRISKOLA
Detta har jag testat och det blir riktigt riktigt gott. Krossa hårda pepparmintsgodis eller polkagrisar i en påse till små smulor och strö över kolasmeten innan den stelnat. Riktigt gott! Rekomenderas!
 
KOLA MED SMAK AV HAVSSALT
På samma sätt som med polkagrisarna eller pepparmintsgodisarna kan du istället strö över lite havssalt över kolasmeten. Salted caramel är en riktig hit!
 
CHOKLADKOLA
Detta kan vara min favorit. Blanda vaniljsockret med 2 msk kakao och ner i smeten och blanda. Fantastisk chokladsmak. Inte något som tar över heller utan perfekt annorlunda smak på kolan. 
 
PEPPARKAKSKOLA - tips från ICA.se
Pepparkakor och kola? Varför äta de var för sig när du kan äta de tillsammans? Blanda i två tsk pepparkakskrydda i vaniljsockret och sen i med det i smeten. Pepparkakssmak på kola kanske blir nya favoriten? Får testa! 
 
KOLA OCH CHOKLAD
Väldigt enkelt tips men när du är klar med valfri kola, doppa hälften av kolan i choklad för en liten extra söt touch!
 
Inspiration från Pinterest
 
Hoppas något av dessa tips kan spicea upp er kola lite. Jag ska nog testa pepparkakskola denna gång! Vilken ska ni testa?
Kom ihåg mig?